sernik dyniowo-piernikowy



Ostatni sernik dyniowy tak mnie zachwycił, że postanowiłam przerobić trochę przepis i spróbować jeszcze raz. To sernik typowo jesienny: aromatyczny, przeplatają się w nim nuty pomarańczy i przypraw korzennych. Jest kremowy, za sprawą nieubijanych jajek raczej ciężki, wilgotny. Zamiast spodu użyłam nadziewanych pierniczków w czekoladzie, dzięki czemu zaoszczędziłam trochę czasu a i efekt był ciekawszy. 

*tortownica 26 cm
Składniki:
na spód:
  • 2 opakowania pierniczków nadziewanych w czekoladzie
na masę serową:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 300-350 g dyni
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
na polewę:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta cynamonu
Dynię pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku około 40 minut w 180*C. Wystudzić, okroić skórkę, odmierzyć 270 g i zmiksować na mus. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą gładką masę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierniczki i zalać masą serową. Piec w 160*C około 70-80 minut. Po upieczeniu studzić przez godzinę w uchylonym piekarniku a po całkowitym wystudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki, wlać mleko i wsypać cynamon. Rozpuścić w kąpieli wodnej i polać sernik. 



6 komentarzy:

  1. Te pierniczki zanurzone w serniku wyglądają obłędnie! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam i sernik dyniowy, i sernik z pierniczkami. Nie pomyślałam o tym, żeby je połączyć. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. połączenie jest ciekawe, ale trzeba lubić korzenne smaki, bo ciasto ma dość charakterystyczny smak. Nie do podrobienia:)

      Usuń
  3. Mmm, wygląda bosko! To jeden z tych, które powinnam wypróbować tej jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam, trzeba wykorzystać sezon dyniowy!

    OdpowiedzUsuń