Te drożdżówki upiekła moja mama z naszego ulubionego przepisu. Są doskonałe- puszyste i świeże nawet na trzeci dzień. My pieczemy je z tej dużej porcji, ale możecie zmniejszyć przepis o połowę.
Składniki:
ciasto:
- 900g mąki
- 60g drożdży
- 360-400 ml mleka
- mała plaska łyżeczka soli
- 150g masła
- 2 jajka
- 150g cukru
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru, odstawić na 15 minut. Wlać rozczyn do mąki, wyrobić, dodać sól, jajka, wyrabiać i w trakcie wyrabiania dodać stopione, nie gorące masło. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie.
nadzienie:
- 2,5 szklanki mleka
- 2 torebki budyniu czekoladowego
- kostka (lub więcej) białego sera
- 150 g cukru
- 50 g masła
- rodzynki
dodatkowo:
- 1 jajko
- cukier puder
- skórka kandyzowana z pomarańczy
Na podanej ilości mleka ugotować budyń,zdjąć z ognia. Do gorącego dodać ser, rodzynki i margarynę, dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć kwadraty. Na każdy nałożyć nadzienie i zlepiać boki formując koperty. Każdą posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać skórką pomarańczową.
Piec ok. 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Muszą być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle pyszności. Zapraszamy również do Naszego kulinarnego świata
OdpowiedzUsuńMmm, zjadłabym sobie taką puchatą drożdżóweczkę na podwieczorek... :)
OdpowiedzUsuńjak duze te kwadraty mają być
OdpowiedzUsuńto zależy jakie duże chcesz mieć drożdżówki, zależy od Ciebie
UsuńCzy kostka sera ma być duża (900g) czy mała (250g)?
Usuńmała 250 g
Usuń