Bardzo delikatne pączusie, które robi się błyskawicznie. Są przepyszne- lekkie, puszyste, w chrupiącej warstwie cukru cynamonowego. Pierwsza tura zniknęła podczas pieczenia, dlatego piekłam dwa razy jednego dnia.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3 jajka
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
do obtoczenia:
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo:
- olej do smażenia
Wszystkie składniki ciasta zmiksować do połączenia składników. W płaskim rondlu (lub głębokiej patelni) rozgrzać tłuszcz. Łyżeczkę do herbaty zamoczyć w oleju i nakładać ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażyć obracając, aż będą złote. Cukier wymieszać z cynamonem i obtaczać jeszcze ciepłe pączusie.
źródło przepisu- Moje Wypieki
Uwielbiam je! Są niezwykle delikatne :)
OdpowiedzUsuńRobiłąm kiedyś podobne, są przepyszne
OdpowiedzUsuńCzy musi być mąka pszenna? Czy można użyć innego rodzaju?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z innej mąki wiec niestety nie odpowiem.
Usuńile wychodzi z podanej proporcji ?
OdpowiedzUsuńMas jest 2 osoby ... . Wolę mniej a świeże :) na jeden podwieczorek.
podrawiam
Na dwie osoby to może lepiej z polowy porcji.
Usuńdziękuję :)
Usuń