Moja rodzinka uwielbia domową pizzę, dziś nawet nasza dwulatka się o nią upomniała. Wiem, że to nie jest super zdrowe jedzenie, ale od czasu pozwalamy sobie tak pofolgować. Dziś wyszła mi w smaku idealna, nawet lepsza niż kupiona.
Podaję proporcje ciasta na dwie pizze średnicy około 28 cm. Ilości dodatków nie podaję, bo każdy lubi po swojemu mniej lub więcej.
Składniki:
na ciasto:
- 225 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 135 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 15 g drożdży świeżych
- ketchup do posmarowania ciasta
- mozarella
- szynka
- kolorowe papryki
- kukurydza
- oliwki zielone
- oregano suszone
Składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam mikserem ze ślimakami do drożdżowego ciasta około 3-4 minuty. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut. Dzielę na połowę i wałkuję tworząc dwa koła. Umieszczam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smaruję ketchupem i układam dodatki, na końcu posypuję suszonym oregano. Wkładam na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę około 10-15 minut.
Jaki typ mąki najlepiej pasuje do pizzy? Czy na blaszce tortowej można ją piec?
OdpowiedzUsuń