kolorowa pizza


Moja rodzinka uwielbia domową pizzę, dziś nawet nasza dwulatka się o nią upomniała. Wiem, że to nie jest super zdrowe jedzenie, ale od czasu pozwalamy sobie tak pofolgować. Dziś wyszła mi w smaku idealna, nawet lepsza niż kupiona. 
Podaję proporcje ciasta na dwie pizze średnicy około 28 cm. Ilości dodatków nie podaję, bo każdy lubi po swojemu mniej lub więcej. 

Składniki:
na ciasto:
  • 225 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 135 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 15 g drożdży świeżych
na wierzch:

  • ketchup do posmarowania ciasta
  • mozarella
  • szynka
  • kolorowe papryki
  • kukurydza
  • oliwki zielone
  • oregano suszone

Składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam mikserem ze ślimakami do drożdżowego ciasta około 3-4 minuty. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut.  Dzielę na połowę i wałkuję tworząc dwa koła. Umieszczam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smaruję ketchupem i układam dodatki, na końcu posypuję suszonym oregano. Wkładam na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę około 10-15 minut. 

1 komentarz:

  1. Jaki typ mąki najlepiej pasuje do pizzy? Czy na blaszce tortowej można ją piec?

    OdpowiedzUsuń