Delikatna zupa grzybowa to obowiązkowa wigilijna pozycja. Na świątecznym stole podaję ją z makaronem łazanki, ale w ciągu roku z ziemniakami lub innym makaronem. Lubimy zbierać grzyby, dlatego zupa z suszonych zimą bardzo często gości na moim stole.
Składniki:
- 200 g pokrojonej włoszczyzny
- garść suszonych grzybów
- 2,5 litra wody
- 2 łyżki masła
- 3-4 łyżki śmietany
- szklanka makaronu łazanki
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Włoszczyznę poddusić na maśle, zalać wodą, wrzucić listki i ziele i gotować około 20 minut. Grzyby suszone opłukać i wrzucić do bulionu, gotować około kwadransa. Doprawić i zabielić śmietaną. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Zupę podawać z łazankami i posiekaną natką pietruszki.
świetny pomysł na jesienne zimne wieczory:)
OdpowiedzUsuń