grzybowa z łazankami


Delikatna zupa grzybowa to obowiązkowa wigilijna pozycja. Na świątecznym stole podaję ją z makaronem łazanki, ale w ciągu roku z ziemniakami lub innym makaronem. Lubimy zbierać grzyby, dlatego zupa z suszonych zimą bardzo często gości na moim stole.

Składniki:
  • 200 g pokrojonej włoszczyzny
  • garść suszonych grzybów
  • 2,5 litra wody
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki śmietany
  • szklanka makaronu łazanki
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Włoszczyznę poddusić na maśle, zalać wodą, wrzucić listki i ziele i gotować około 20 minut.  Grzyby suszone opłukać i wrzucić do bulionu, gotować około kwadransa. Doprawić i zabielić śmietaną. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Zupę podawać z łazankami i posiekaną natką pietruszki. 

1 komentarz: