kotleciki pożarskiego


Na pierwszy rzut oka zwykłe kotlety mielone. W smaku jednak o wiele lepsze, pulchniejsze i bardziej delikatne. Od tradycyjnych mielonych różnią się tym, że dodajemy białka ubite na pianę, bułkę moczymy w mleku a nie w wodzie i panierujemy nie w samej bułce tartej ale tak jak kotlety w mące, jajku i bułce. Ja swoje usmażyłam w głębokim tłuszczu, żeby miały jednolity kolor. 

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 mała bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • mąka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • sól
  • pieprz
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Dodać do mięsa. Wrzucić żółtko, posiekane cebulę i czosnek. przyprawić. Białko ubić na sztywno i dodać do mięsa. Wyrobić na jednolitą masę. Formować kotleciki, panierować w mące, drugim roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto. 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Kotleciki pożarskie robi się tylko z piersi kurczaka i smaży na samym maśle klarowanym. Twoje to zwykłe mielone z dodatkiem piany.

      Usuń