Na pierwszy rzut oka zwykłe kotlety mielone. W smaku jednak o wiele lepsze, pulchniejsze i bardziej delikatne. Od tradycyjnych mielonych różnią się tym, że dodajemy białka ubite na pianę, bułkę moczymy w mleku a nie w wodzie i panierujemy nie w samej bułce tartej ale tak jak kotlety w mące, jajku i bułce. Ja swoje usmażyłam w głębokim tłuszczu, żeby miały jednolity kolor.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 1 mała bułka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- mąka
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Dodać do mięsa. Wrzucić żółtko, posiekane cebulę i czosnek. przyprawić. Białko ubić na sztywno i dodać do mięsa. Wyrobić na jednolitą masę. Formować kotleciki, panierować w mące, drugim roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto.
świetne:)
OdpowiedzUsuńKotleciki pożarskie robi się tylko z piersi kurczaka i smaży na samym maśle klarowanym. Twoje to zwykłe mielone z dodatkiem piany.
Usuń