Soczyste mięsko z chrupiącą skórką upieczone w potrawce z marchewki i selera. Może ona zastąpić surówkę i być dodatkiem do ziemniaków.
Składniki:
- 1 kurczak
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 2 cebule
marynata do kurczaka:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- ostra papryka (według uznania)
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
Składniki marynaty wymieszać i natrzeć kurczaka. Odstawić do lodówki na na godzinę. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec w 200*C około godziny, podlewając wytapiającym się tłuszczem.. Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa dodać do kurczaka i piec nadal, aż będą miękkie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz