Wilgotny, puszysty piernik przełożony delikatną pianką jest tak lekki, że ręka sama sięga po kolejny kawałek.
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 5 jajek
- 2 szklanki mąki
- 250 g masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
na piankę:
- 2 galaretki rubinowe
- 1 opakowanie śnieżki
- 200 ml mleka
na polewę:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wrzątku
- 3 łyżki kokosu
- 3 łyżki startych orzechów
Masło, wodę, cukier i kakao zagotować i wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i przyprawę. Krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem za pomocą łyżki. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przesz około pół godziny. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotować mieszając, zdjąć z ognia i mieszać jeszcze kilka minut, aż polewa zgęstnieje. Polać ciasto i udekorować orzechami i kokosem.
musze sprobowac :) wyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńpolecam!
Usuńa gdzie kupić galaretki rubinowe
OdpowiedzUsuńpierwsze słysze o takich galaretkach może jakies inne w zastępstwie?
Usuńte galaretki mozna kupic w kazdym wiekszym sklepie. mozna je zamienic na inne dowolne,ja uzylam akurat tych ze wzgledu na ladny kolor
OdpowiedzUsuńRubinowe, bursztynowe itd kupuje od jakiegos czasu. Kolory faktycznie przepiękne :)
OdpowiedzUsuńU mnie niestety nie wyszedł taki wysoki I puszysty jak na zdjęciu, być może trzeba zrobić na półtorej porcji.
OdpowiedzUsuń