pierogi ze szpinakiem i bryndzą


Kilka dni temu przywiozłam z Tatr świeżą pyszną bryndzę. Uwielbiam bryndzę, ale niestety te sklepowe są kiepskie- mają tylko około 5% owczego sera. Ta kupiona w górach miała podobno pomiędzy 40 a 60%, nie wiem ile w tym prawdy, ale i tak była o niebo lepsza. Wymieszałam ją ze szpinakiem i nadziałam pierożki robione z ciasta na ravioli. Te okraszone boczkiem i cebulką były nie tylko pyszne ale także  bardzo syte. 

Składniki:
na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 ml wrzątku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
na nadzienie:
  • 250 g szpinaku 
  • 200 g bryndzy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyża masła
  • sól
  • pieprz
dodatkowo:
  • białko jaja
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • szczypiorek
Składniki ciasta zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić na czas robienia farszu. Szpinak usmażyć na maśle, dodać starty czosnek i przyprawić. Wystudzić i dodać pokruszoną bryndzę (trochę odłożyć). Ciasto rozwałkować, wykrawać koła lub inny kształt. Nakładać po łyżce nadzienia, boki smarować białkiem i sklejać. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 8-10 minut. 
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulką. Gorące pierogi podawać okraszone boczkiem i posypane bryndzą i posiekanym szczypiorkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz