Sernik ten jest szybki do zrobienia, bo zamiast klasycznego spodu używamy herbatników. Smak wzbogaca dodatek powideł śliwkowych i dużej ilości skórki pomarańczowej.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
- duża paczka herbatników
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
- 700 g sera z kostki
- 6 żółtek
- 180 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
- 1 torebka budyniu waniliowego
na polewę:
- 125 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki wrzątku
- kolorowa posypka cukrowa
Ser zmielić w maszynce od mięsa minimum dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem na puch, następnie nadal ucierając dodawać po żółtku. Dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć herbatniki i posmarować je powidłami. Wylać masę serową i piec około godziny w 170*C. Wystudzić. Składniki polewy zagotować i cały czas mieszając wystudzić (polewa zacznie gęstnieć kiedy będzie zimna). Wystudzony sernik polać polewą i posypać posypka cukrową.
Mmm, cudownie aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńświetny sernik, przełamany powidłami, mniam :-)
OdpowiedzUsuńPowidlak na cherbatnikach proszę mi powiedziec co z pianą z białek nie daje się
OdpowiedzUsuńNie. W składnikach sa tylko żółtka.
Usuń