syty kociołek z kluseczkami


Ta zupa gulaszowa to idealny obiad na chłodne dni. Zawiera wiele warzyw i mięso, dlatego jest bardzo pożywna. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. 

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • marchewka
  • kawałek brokuła
  • kawałek kalafiora
  • 3-4 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ostra i słodka papryka
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • 2 łyżki oleju
na kluseczki:
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki wody
  • 3-4 łyżki mąki
Cebulę zeszklić na oleju. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć. Zalać 3-4 szklankami wody, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Dusić około 30 minut. Dodać pokrojone warzywa i groszek. Gotować do miękkości. Następnie przyprawić, dodać czosnek i przecier pomidorowy.  Mąkę, wodę i jajko wymieszać. Wlać do zupy przecierając przez łyżkę cedzakową.  Gotować do momentu aż kluseczki zgęstnieją. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz