Ta zupa gulaszowa to idealny obiad na chłodne dni. Zawiera wiele warzyw i mięso, dlatego jest bardzo pożywna. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- czerwona papryka
- zielona papryka
- marchewka
- kawałek brokuła
- kawałek kalafiora
- 3-4 łyżki mrożonego zielonego groszku
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- ostra i słodka papryka
- ziele angielskie
- liście laurowe
- 2 łyżki oleju
na kluseczki:
- 1 jajko
- 2-3 łyżki wody
- 3-4 łyżki mąki
Cebulę zeszklić na oleju. Wrzucić pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć. Zalać 3-4 szklankami wody, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Dusić około 30 minut. Dodać pokrojone warzywa i groszek. Gotować do miękkości. Następnie przyprawić, dodać czosnek i przecier pomidorowy. Mąkę, wodę i jajko wymieszać. Wlać do zupy przecierając przez łyżkę cedzakową. Gotować do momentu aż kluseczki zgęstnieją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz