bułki z farszem pieczarkowym


Dziś na śniadanie upiekłam takie bułeczki z boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo posypałam je serem i oregano, więc pachniały trochę jak pizza. Takie bułeczki będą świetnie pasowały do czystego barszczu lub same np. z sosem czosnkowym. Domownicy tak się na nie rzucili, że ledwie zdążyłam schować jedną, żeby zrobić zdjęcie w przekroju. 

*wyszło mi 7 dużych bułek
Składniki:
na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 50 g smalcu
  • 50 g cukru
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka letniej wody
na nadzienie:
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 kiełbasa
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
na wierzch:
  • 100 g żółtego sera w kawałku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (w słoiczku Kamis)
Mąkę przesiać. W połowie wody rozpuścić drożdże, dodać do mąki i połączyć z resztą składników. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki (ja wyrabiam mikserem z końcówkami do drożdżowego przez około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w kostki. Wszystkie składniki razem smażyć aż woda z pieczarek się wysmaży, doprawić i wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 części. Każdą rozwałkować, na środek nakładać farsz i zlepiać ciasto formując bułki. Ułożyć je na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem. Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z przyprawami i posypać bułki. piec w 190*C z termoobiegiem przez około 25 minut. 




10 komentarzy:

  1. Wyglądają znakomicie - ja nigdy nie próbowałam zrobić bułeczek domowej roboty - i nadal boję się przełamać strach, że coś mi się nie uda!! Udanego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natka to bardzo proste, spróbuj a się przekonasz! Drożdżowe to najłatwiejsze ciasto, tylko trzeba je porządnie wyrobić. Również życzę miłego weekendu!

      Usuń
  2. O jej, aż mi w brzuchu zaburczało.. Wygląda przepysznie, na pewno postaram się zrobić. Ale na ten weekend mam już zaplanowane coś innego, więc w przyszły :-)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi apetytu na nie , chyba jutro spróbuję je upiec.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają apetycznie ja pamiętam jak kiedyś robiłam takie bułki nadziewane pieczarkami i serem jak miałam z 17 lat oczywiście tych bułek nie piekłam sama tylko się kupowało bułki wrocławskie miąższ się wyjmowało i tym farszem się wypełniało środek bułki i zapiekało się w piekarniku a miąższ się zostawiało na bułkę tarta lub karmiło się gołębie :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy można dać drożdże w proszku? I ile ich dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam tę stronę z przelicznikiem drożdży, ja zawsze z niej korzystam: http://www.niam.pl/pl/artykul/911-przelicznik_drozdzy_czyli_jak_zamienic_swieze_drozdze_na_suszone

      Usuń
  6. Ile piec i w ilu stopniach w piekarniku bez termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez termoobiegu tak samo dlugo tylko nastawić na 20*c wiecej

    OdpowiedzUsuń