Dziś na śniadanie upiekłam takie bułeczki z boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo posypałam je serem i oregano, więc pachniały trochę jak pizza. Takie bułeczki będą świetnie pasowały do czystego barszczu lub same np. z sosem czosnkowym. Domownicy tak się na nie rzucili, że ledwie zdążyłam schować jedną, żeby zrobić zdjęcie w przekroju.
*wyszło mi 7 dużych bułek
Składniki:
na ciasto:
- 500 g mąki
- 50 g smalcu
- 50 g cukru
- 1 mała łyżeczka soli
- 30 g drożdży
- 1 szklanka letniej wody
na nadzienie:
- 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 kiełbasa
- 150 g boczku wędzonego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
na wierzch:
- 100 g żółtego sera w kawałku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (w słoiczku Kamis)
Mąkę przesiać. W połowie wody rozpuścić drożdże, dodać do mąki i połączyć z resztą składników. Wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki (ja wyrabiam mikserem z końcówkami do drożdżowego przez około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz: pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w kostki. Wszystkie składniki razem smażyć aż woda z pieczarek się wysmaży, doprawić i wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 części. Każdą rozwałkować, na środek nakładać farsz i zlepiać ciasto formując bułki. Ułożyć je na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem. Ser zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z przyprawami i posypać bułki. piec w 190*C z termoobiegiem przez około 25 minut.
Wyglądają znakomicie - ja nigdy nie próbowałam zrobić bułeczek domowej roboty - i nadal boję się przełamać strach, że coś mi się nie uda!! Udanego weekendu :)
OdpowiedzUsuńNatka to bardzo proste, spróbuj a się przekonasz! Drożdżowe to najłatwiejsze ciasto, tylko trzeba je porządnie wyrobić. Również życzę miłego weekendu!
UsuńO jej, aż mi w brzuchu zaburczało.. Wygląda przepysznie, na pewno postaram się zrobić. Ale na ten weekend mam już zaplanowane coś innego, więc w przyszły :-)!
OdpowiedzUsuńdaj znać jak wyszły:) pozdrawiam
UsuńNarobiłaś mi apetytu na nie , chyba jutro spróbuję je upiec.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwyglądają apetycznie ja pamiętam jak kiedyś robiłam takie bułki nadziewane pieczarkami i serem jak miałam z 17 lat oczywiście tych bułek nie piekłam sama tylko się kupowało bułki wrocławskie miąższ się wyjmowało i tym farszem się wypełniało środek bułki i zapiekało się w piekarniku a miąższ się zostawiało na bułkę tarta lub karmiło się gołębie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA czy można dać drożdże w proszku? I ile ich dać?
OdpowiedzUsuńpolecam tę stronę z przelicznikiem drożdży, ja zawsze z niej korzystam: http://www.niam.pl/pl/artykul/911-przelicznik_drozdzy_czyli_jak_zamienic_swieze_drozdze_na_suszone
UsuńIle piec i w ilu stopniach w piekarniku bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu tak samo dlugo tylko nastawić na 20*c wiecej
OdpowiedzUsuń