Ten lekki jak chmurka sernik na biszkopcie na pewno zasmakuje dzieciom. Urozmaiciłam go galaretką i ananasem.
*blaszka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 120 g masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
na wierzch:
- puszka ananasa (niecała)
- galaretka cytrynowa
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i wylać do blaszki. Piec w 170*C przez około 12 minut. W tym czasie przygotować masę serową: masło roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Nadal ucierając dodawać ser, budynie, masło, olejek pomarańczowy. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą serową. Wyłożyć na biszkopt i piec w 170*C przez godzinę. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie całkowicie wystudzić. Do syropu z ananasa dolać wody do 350 ml, zagotować i zdjąć z ognia. wsypać galaretkę i odstawić. Ananasa pokroić na kawałki. Ułożyć je na serniku i zalać mocno tężejącą galaretką. Odstawić do stężenia. kroić najlepiej następnego dnia.
Wygląda przepysznie! Dam babci przepis - mam nadzieję, że wyjdzie przeeepysznie!!!
OdpowiedzUsuńmake-it-to-the-top.blogspot.com
smacznie, aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie,
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na rozdanie http://agnieszkatestuje.blogspot.com/2014/08/rozdanie-z-naturalne-kosmetyki-24.html
Piękny wyszedł ten sernik;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńSer wykładamy na gorący biszkopt, czy poczekać aż wystygnie?
OdpowiedzUsuń