Dziś moja propozycja na ekspresowy ale bardzo aromatyczny obiad. Orientalne warzywa, które uwielbiam a do tego ryż i sajgonki z kurczakiem. Podczas gotowania pachniało tak, że czułam się jak w chińskiej restauracji.
*do przygotowania tej potrawy użyłam mrożonki Orientalne warzywa na patelnię firmy Iglotex, dlatego, że biorę udział w konkursie "Patelnia pełna smaków"
Składniki:
- 1/2 opakowania "warzywa na patelnie orientalne"
- 1 pierś z kurczaka
- 3/4 szklanki ryżu
- 2 łyżki przyprawy do chińszczyzny
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- sól
- tłuszcz do smażenia
Mięso pokroić na drobną kostkę, wymieszać z połową przyprawy i usmażyć. Warzywa wrzucić na tłuszcz, posypać przyprawą i dusić pod przykryciem do miękkości. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Każdy arkusz papieru ryżowego zamaczać w letniej wodzie i układać na desce do krojenia, po chwili papier namoknie tak, że będzie dało się go zwijać. Na każdy położyć po łyżce mięsa i zwijać jak krokiety- najpierw boki do środka a potem całość w rulonik. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoto. Podawać na ciepło z ryżem i warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz