Takie placuszki to mój sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu. Składają się ze składników takich jak gołąbki, ale są szybsze do zrobienia. Ja dodałam do nich ryż, ale można go zamienić na kaszę lub użyć pół na pół. Podałam z sosem pomidorowym.
Składniki:
- 500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika)
- 3/4 szklanki ryżu
- kawałek białej kapusty
- kilka pieczarek
- 300 g mięsa mielonego
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- słodka i ostra papryka
- tłuszcz do smażenia
Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz