Kocham zapach piekącego się drożdżowego ciasta a moja rodzina uwielbia domowe drożdżówki. Pojawiają się u nas bardzo często, jemy je na śniadanie, kolację, podwieczorek, mąż zabiera je do pracy. A najbardziej w drożdżowym podoba mi się to, że nawet jeśli brzydkie i nierówne włoży się do piekarnika to wyjmuje się piękne i pulchne. Dziś dla łasuchów rogaliki z masą makową.
Składniki:
- 500-550 g mąki
- 100 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 100 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 puszki masy makowej (masa z puszki jest mniej wodnista niż ta z torebki)
- cukier puder do posypania
- szczyota soli
Drożdże wymieszać z łyżką mąki, cukru i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, masło stopić i wystudzić. Do mąki dodać rozczyn drożdżowy, wlać mleko, wsypać sól i zacząć wyrabiać (ja wyrabiam mikserem). Podczas wyrabiania dodać jajko a następnie masło. Kiedy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty, na każdy nakładać po łyżce masy makowej i zwijać formując rogaliki. Piec w 200*C przez około 15 minut. Wystudzone posypać cukrem pudrem.
pychota...zapach drożdzowego ciasta w domu to jest coś wspaniałego
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyrosły:)
OdpowiedzUsuńsłyszałam różne opinie o maku z puszki...muszę kupić mak zmielony i popełnić takie rogaliki.Domownicy uwielbiają ciasta z makiem :)
OdpowiedzUsuńteż jestem zwolennikiem robienia własnoręcznie masy makowej, ale przyznam, że czasami choć rzadko używam gotowej, zwłąszcza wtedy kiedy mam mało czasu. Dlatego użyłam masy z puszki, bo jest lepsza niż te w plastikowych torebkach, które zawierają 23% maku. Ta, której użyłam była naprawdę gęsta i rogaliki się udały, dlatego pozwoliłam sobie opublikować ten wypiek.
OdpowiedzUsuńa z jakiej puszki polecisz?
Usuńta której użyłam była z Helio. Konsystencję miała dobrą, jedynę co mogę zarzucić to jak dla mnie za mało rodzynek, ale zawsze można dodać.
UsuńO matko ale pyszne, chętnie sam bym spróbował :) Wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPuszyste te Twoje rogaliki- sama słodycz,mniam!
OdpowiedzUsuńPiękne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń