Udka przygotowuję dość często, dlatego kombinuję z rodzajami marynaty i przypraw, aby nie były nudne. Marynata z soku z mandarynki, musztardy i miodu jest dośc słodka, ale w mięsie da się wyczuć egzotyczną nutkę cytrusa i goryczkę musztardy. Tak przygotowane mięso można upiec także w piekarniku, ja udusiłam je na patelni.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 1 duża łyżka musztardy sarepskiej
- sok z jednej mandarynki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- kilka gałązek świeżego oregano
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia
Czosnek przecisnąć przez praskę. Oregano drobno posiekać. Miód wymieszać z musztardą, sokiem z mandarynki i czosnkiem. Dodać wszystkie przyprawy, oregano oraz sól i wymieszać. Udka dokładnie oczyścić i nasmarować mieszanką marynującą. Miskę z mięsem owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na m.in 2 godziny (najlepiej na całą noc). Udka udusić na patelni podlewając odrobiną wody, jeśli trzeba lub upiec w piekarniku.
ciekawe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuń