Kolejny dowód na to, że ciasta Siostry Anastazji zawsze się udają. Kremowy sernik z chrupiącą kokosową bezą jest pyszny i na pewno częściej będzie gościł na naszym stole.
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
na masę serową:
- 1 kg sera w kostce
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 4 żółtka
- 2 jajka
- przyprawa do sernika
- 1 budyń waniliowy
na bezę kokosową:
- 3/4 szklanki cukru
- 6 białek
- 200 g kokosu
- szczypta soli
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnice, dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Owinąć je w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Ser zmielić minimum dwukrotnie. Dodać resztę składników i zmiksować krótko na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować, wylepić nim dno blaszki i podpiec w 180*C przez około 15 minut. Następnie wyłożyć masę serową i piec około 45-50 minut w 170*C. Białka ubić z solą i cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kokos. Wyłożyć na piekący się sernik i piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić w uchylonym piekarnika a następnie w lodówce minimum kilka godzin.
Czy smalec można zastąpić masłem?
OdpowiedzUsuńoczywiscie
UsuńA ile tej przyprawy do sernika?
OdpowiedzUsuńJedno opakowanie
OdpowiedzUsuńMasa serowa wyszła mi wodnista, czy tak ma być?
OdpowiedzUsuńTak:-)
UsuńMam pytanie:Jaki to ma być budyń chodzi o gramaturę i czy z cukrem czy nie???To chyba istotne dla przepisu?
OdpowiedzUsuńbudyń o wadze 40g, bez cukru. Czyli standardowe opakowanie
UsuńMożna dać gotowy serek z wiaderka?
OdpowiedzUsuń