surówka zaparzana z sezamem


Surówka to dla mnie nieodłączny element obiadu. Przygotowuję ją ze swojskiej kapusty kiszonej na dwa sposoby: surową z pestkami (przepis tu - klik) lub właśnie taką zaparzaną. Obie są pyszne i bardzo zdrowe. Moja dwuletnia córeczka taką miseczkę surówki jak na zdjęciu zjada bez problemu.

Składniki:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • duża marchewka
  • duże jabłko
  • 1/2 cebuli
  • szczypiorek
  • 2 łyżki sezamu
  • 3-4 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
Kapustę zalać zimną wodą, wstawić na wolny ogień i pozostawić  prawie do zagotowania a następnie zdjąć, odcedzić i wystudzić. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, cebulę posiekać i szczypiorek posiekać. Dodać je do kapusty. Wsypać sezam, wlać olej, dodać cukier i przyprawy według gustu. Dokładnie wymieszać i odstawić na kwadrans aby smaki przeszły. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz