Surówka to dla mnie nieodłączny element obiadu. Przygotowuję ją ze swojskiej kapusty kiszonej na dwa sposoby: surową z pestkami (przepis tu - klik) lub właśnie taką zaparzaną. Obie są pyszne i bardzo zdrowe. Moja dwuletnia córeczka taką miseczkę surówki jak na zdjęciu zjada bez problemu.
Składniki:
- 300 g kapusty kiszonej
- duża marchewka
- duże jabłko
- 1/2 cebuli
- szczypiorek
- 2 łyżki sezamu
- 3-4 łyżki oleju
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Kapustę zalać zimną wodą, wstawić na wolny ogień i pozostawić prawie do zagotowania a następnie zdjąć, odcedzić i wystudzić. Marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce, cebulę posiekać i szczypiorek posiekać. Dodać je do kapusty. Wsypać sezam, wlać olej, dodać cukier i przyprawy według gustu. Dokładnie wymieszać i odstawić na kwadrans aby smaki przeszły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz