Dziś niedziela, więc może ktoś się skusi na pieczone udka. Nacieram je mieszanką przypraw już w sobotę a potem w niedzielę tylko wrzucam do piekarnika i gotowe. Prz ich przygotowaniu należy pamiętać o częstym polewaniu wytapiającym się tłuszczem.
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta kolendry
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz
- sól
Udka oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z olejem i przyprawami. Mieszanką natrzeć mięso dokładnie z każdej strony. Ułożyć na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, owinąć je w folię i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia tylko wstawić do piekarnika na 200*C i piec około godziny podlewając często wytapiającym się z udek tłuszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz