Ta surówka jest prawie identyczna jak ta podawana w chińskich restauracjach. Zaraz po zrobieniu jest chrupiąca ale im starsza tym lepsza. Dlatego gdy planujemy większą imprezę czy rodzinny obiad możemy spokojnie przygotować ją dzień lub dwa wcześniej. Mi osobiście bardziej smakuje niedługo po zrobieniu, kiedy warzywa są dość twarde i chrupkie. Doskonale pasuje do dań z ryżu, ale z ziemniakami też się dobrze komponuje. A co najważniejsze jest niedroga a składniki do jej przygotowania przeważnie zawsze mamy w domu. Można przygotować ją na dwa sposoby: zalać zimną zalewą lub gorącą i przykryć pokrywką, wtedy kapusta trochę odmięknie. Bardzo polecam.
Składniki:
- 1/2 główki białej kapusty
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu spirytusowego lub ryżowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Do garnka wlać olej i ocet, wsypać cukier i sól. Mieszając zagotować i wystudzić (chyba że chcemy zalać gorącą zalewą). Kapustę zeszatkować, marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, cebulę posiekać w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa wymieszać w dużej misce i zalać zalewą. Odstawić na minimum dwie godziny, można od czasu do czasu przemieszać, bo zalewa spłynie na dno miski.
Smacznie wygląda. Lubię marchew więc muszę spróbować. Zapraszam do siebie oraz na moje pierwsze rozdanie http://agnieszkatestuje.blogspot.com/2014/08/rozdanie-z-naturalne-kosmetyki-24.html
OdpowiedzUsuńUwielbiam.Weszła na stałe do mojego menu surówkowego 😊
OdpowiedzUsuń