kulki z zielonych śledzi w zalewie


Zielone śledzie nie są bardzo popularne i wiele osób o nich nie słyszało. A szkoda, bo są bardzo smaczne, u mnie w domu przygotowywane są zawsze w okresie świątecznym. Najczęściej robimy z nich takie kuleczki, wyglądające jak kotlety mielone, zalane zalewą octową z dużą ilością cebuli. Są doskonałą przekąską nie tylko na świąteczny stół, ale także na wszelkie imprezy jako zakąska do wódki.  
Gdyby ktoś nie wiedział, zielone śledzie można kupić w sklepach rybnych (w supermarketach nie spotkałam), nie są mocno nasolone więc nie trzeba ich moczyć. Niestety nie można ich długo przechowywać na surowo (dzień lub dwa) ale można je mrozić. 

Składniki:
  • 1 kg zielonych śledzi
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do smażenia
  • tłuszcz do smażenia
na zalewę:
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu
  • płaska łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego 
  • 2 cebule
Śledzie wypłukać i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, starty czosnek i posiekaną cebulę. Wymieszać. Bułki tartej dodać tyle, żeby masa nie była zbyt rzadka aby dało się formować kulki. Mokrymi rękami lepić kulki i panierować w bułce tartej. Usmażyć na oleju, przełożyć do dużego słoja lub innego zamykanego naczynia. 
Wodę zagotować. Cebulę pokroić w piórka i włożyć do wody. Dodać resztę składników i gotować kilka minut. Wystudzić. Zimną zalewą zalać kulki, zamknąć i wstawić do lodówki. Nadają się do jedzenia po około 3 dniach, ale spokojnie mogą stać w lodówce nawet kilka tygodni. 




4 komentarze:

  1. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 4600 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile tej cebuli ma byc ?? Jedna dodana do filetow a druga do zalewy ??

    OdpowiedzUsuń
  3. Ok nie doczytalam skladnikow, dzieki za przepis, wyprobuje jutro

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na rybkę, ja jak to ja zmodernizowałabym przepis troszeczke i zalewę zrobiłabym na pomidorowo, czyli dodałabym koncentrat i trochę oleju.

    OdpowiedzUsuń