księżyce orzechowe


Te ciasteczka są tak delikatnie, że rozpływają się w ustach. I tak pyszne, ze ręka sama po nie sięga, nie sposób się od nich oderwać. Przepis dziś rano mama podpatrzyła w programie "Rączka gotuje" i od razu zagościły także na naszym stole.

Składniki:
  • 50 g orzechów włoskich zmielonych
  • 50 g cukru
  • 140 g mąki
  • 10 dag masła

na dekorację:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • kilka łyżek orzechów drobno posiekanych
Składniki na ciasto zagnieść, jeśli będzie zbyt suche to nie dodawać masła ale poczekać chwilę- gniecione orzechy puszczą tłuszcz. Gotowe ciasto rozwałkować (niezbyt cienko, bo ciastka będą się łamać) i wycinać księżyce foremką lub szklanką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200*C około 8 minut. Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone ciastka polewać czekoladą i posypywać orzechami. 




5 komentarzy: