Bardzo pożywne danie, idealne na zimę. Dodatek musztardy to niewielka zmiana ale gulasz nabrał nowego, wyrazistego smaku. Można go podać z kaszą lub ziemniakami i obowiązkowo z surówką.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 1 duża marchewka
- 3-4 łyżki zielonego groszku
- 2 łyżki musztardy
- ząbek czosnku
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
Mięso pokroić w kostki. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać mięso, podsmażyć. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Po około pół godziny dodać plasterki pieczarek, marchewkę pokrojoną w kostkę i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie gulasz przyprawić, dodać musztardę. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos, zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz