musztardowy gulasz z łopatki


Bardzo pożywne danie, idealne na zimę. Dodatek musztardy to niewielka zmiana ale gulasz nabrał nowego, wyrazistego smaku. Można go podać z kaszą lub ziemniakami i obowiązkowo z surówką. 

Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 3-4 łyżki zielonego groszku
  • 2 łyżki musztardy
  • ząbek czosnku
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka mąki 
  • 2 łyżki oleju
Mięso pokroić w kostki. Cebulę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać mięso, podsmażyć. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Po około pół godziny dodać plasterki pieczarek, marchewkę pokrojoną w kostkę i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie gulasz przyprawić, dodać musztardę. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i zagęścić sos, zagotować. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz