Do pszennego pieczywa warto dodać jakiś zdrowy składnik- ja do tych bułek dodałam dość dużą ilość siemienia lnianego. Bułeczki są długo świeże i mięciutkie.
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki
- 400 ml wody
- 25 g drożdży świeżych
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki. Odstawić na kilka minut a następnie dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce ciasto przykryte ściereczką na około godzinę. Z wyrośniętego ciasta uformować 8 bułeczek i ponacinać je nożem oprószonym mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
Zdrowe, domowe bułeczki, pycha! :)
OdpowiedzUsuń