To ciasto wymyślone i upieczone przez moją mamę. Choć wygląda niepozornie, jest bardzo smaczne, takie domowe. Najsmaczniejsze w nim są powidła wymieszane z kakao, uwielbiam ten smak. Ciasto jest bardzo podzielne, podanej porcji wychodzi duża blaszka.
Składniki:
na ciasto
- 500 g mąki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo
- 300 g powideł śliwkowych
- 2 łyżki kakao
- 400 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 100 g migdałów w płatkach
- 4 łyżki rodzynek
Składniki na ciasto umieścić w misce i zagniatać palcami nie jak na kruche ciasto ale "szczypiąc"tak aby powstała kruszonka. Połowę wyłożyć na dno blaszki wyścielonej papierem od pieczenia. Powidła wymieszać z kakao (jeśli są bardzo gęste to najpierw je podgrzać). Rozsmarować na kruszonce. Na mleku ugotować budyń z cukrem, do gorącego dodać rodzynki, wymieszać i trochę przestudzić. Ciepły budyń wyłożyć na powidła, posypać reszta kruszonki a na wierzch wysypać migdałowe płatki. Piec w 200*C około 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
ale musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńTylko czy przez ten budyń nie zrobi się zakalec?
OdpowiedzUsuńnie, dlaczego miałby się zrobić? często piekę ciasta z budyniem, jeszcze nie miałam w takim zakalca
UsuńNo to ja jestem nieudacznik bo w tych z budyniem mam zakalce.Jutro upiekę bo na sam widok ślinka kapie
UsuńUwielbiam takie kruche ciasta ... pysznie wygląda! :))
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto i uważam że z tych proporcji absolutnie nie na dużą blachę.Forma 24x28 będzie w sam raz.Smak przeciętny...
OdpowiedzUsuń