To ciasto, choć na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno jest zwykłym pieczonym sernikiem. Tyle że w szybszej wersji, bo zamiast spodu z kruchego ciasta użyłam biszkoptów. Wykorzystałam zamrożone latem truskawki ale ze świeżymi będzie jeszcze lepszy. Masa serowa z tego przepisu jest idealna, użyłam jej niedawno do zrobienia sernika z ananasem (klik) i na pewno użyję jej jeszcze nie raz. Sernik wychodzi równy, opada minimalnie i jest aksamitny i kremowy, dlatego doskonale nadaje się pod galaretkę. Jeśli nie liczyć czasu oczekiwania aż sernik się upiecze a potem stężeje to przygotowuje się go dość szybko i prosto.
*foremka 24*24 cm
Składniki:
- 1 kg sera sernikowego
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 120 g masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 16 biszkoptów
- 400 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć biszkopty. Masło rozpuścić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodawać ser, budynie i masło. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Wylać na biszkopty. Piec w 180*C około 50 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około kwadransa. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wyjąć i wystudzić. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wody, wrzucić do nich mrożone truskawki*, wymieszać i zostawić na chwilę. Galaretki zaczną szybko tężeć więc trzeba tego pilnować i w odpowiednim momencie wyłożyć na ciasto.
*dlatego truskawki mieszam z galaretką, bo gdybym je zamrożone ułożyła na cieście i zalała galaretką to mogłyby puścić sok, który przy krojeniu wylewałby się z ciasta. A tak to truskawki rozmrożą się w galaretce i sok się z nią wymiesza.
** świeżych truskawek nie mieszamy z galaretką, układamy je bezpośrednio na serniku i zalewamy galaretką kiedy ta zacznie mocno tężeć.
Elegancko to wygląda, estetyka 1 klasa a galaretka ma taki nieregularny fajny kształt :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie i jutro go sobie przygotuje :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś coś podobnego, tylko pod masą serową była jeszcze warstwa rabarbaru. Bajka! :)
OdpowiedzUsuńa czy można zamiast truskawek można brzoskwinie ??
OdpowiedzUsuńJasne, ze tak. Tylko zmień galaretke na brzoskwiniową.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglada. Czy zamiast biszkoptow,uzyje ciasteczek pokruszonych i wymieszanych z rozpuszczonym maslem...bedzie ,OK? Nie przypala sie podczas pieczenia ??? Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńOczywiście można użyć ciasteczek i masła. Nie przypali się.
OdpowiedzUsuńWyglada wysmienicie !!!! Czy zamiast biszkoptow dodam ciastka pokruszone i wymieszane z rozpuszczonym maslem(ile masla najlepiej dodac ???), wylepie tym spod formy..bedzie OK? Podczas pieczenia nie przypali mi sie owy spod ??? Z gory dziekuje za odpowiedz i Gratuluje..!!! Super przepisy!!!
OdpowiedzUsuńpierwszy raz robię sernik i zastanawiam się właśnie, czy budyń wsypać prosto z torebki do tej masy czy muszę go najpierw zrobić, tak jak jest napisane na opakowaniu? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńProsto z torebki
Usuń