sałatka ziemniaczana z musztardą


Ta lekko ostra sałatka świetnie pasuje do wędliny. Polecam ją na imprezowy stół jako element zimnej płyty. 

Składniki:
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/2 puszki groszku
  • 3 łyżki grzybków marynowanych w occie
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 cebuli (może być czerwona)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól
  • pieprz
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ale nie za długo żeby nie były rozgotowane. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę, cebulę posiekać, grzybki także można pokroić jeśli są duże kawałki. Musztardę wymieszać z majonezem i pieprzem. Wystudzone ziemniaki obrać i pokroić w dość dużą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z sosem musztardowym. 

1 komentarz: