Na pierwszy rzut oka makowiec wygląda zwyczajny, suchy ale jest przepyszny. Zrobiła go moja mama a cała rodzina nie mogła się mu oprzeć.
* Z tego przepisu wyszły dwie rolady pieczone w keksówkach o długości 21 cm.
Składniki:
na ciasto:
- 6 żółtek
- 500 g mąki
- 250 g cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
na masę makową:
- 2 szklanki maku
- 4-5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 200 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórki kandyzowane)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na polewę:
- 100 g czekolady deserowej
- 3 łyżki mleka
- ozdoby cukrowe: płatki śniegu i niebieskie cukiereczki
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki.
Ciasto podzielić na dwie części. Każą rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady. Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około godziny. Jeśli obawiacie się, że ciasto w środku może być nie upieczone, można wierzch przykryć folią aluminiową (matową stroną do góry) i piec trochę dłużej. Po upieczeniu wystudzić w blaszkach. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w małej miseczce. W garnku zagotować wodę i trzymając miseczką nad parą mieszać czekoladę aż się rozpuści. Polać ciasta i udekorować ozdobami cukrowymi.
* przepis inspirowany przepisem Siostry Anastazji na makowiec sułtański, zmodyfikowany i przerobiony na roladę
Wspanile wyglada :)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
UsuńCudo
OdpowiedzUsuńWitam, pierwszy raz upiekłam makowca zawijanego i o dziwo udał się :) wyszedł piękny i smaczny. Polecam przepis dla amatorów smacznych makowców :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i czekam na kolejne pyszne przepisy.
Bardzo się cieszę ze ciasto się udalo! Dziekuje za komentarz!
Usuń