Na weekend piekę konkretniejsze ciasta a w tygodniu coś szybszego i lżejszego. Ta babka jest bardzo prosta w przygotowaniu, ma świeży cytrusowy smak i zapach. Piwo nie jest wyczuwalne ale nadaje jej puszystości i sprawia, że mocno wyrasta, jest wilgotna i lekka. Oczywiście piwo można zastąpić dowolnym gazowanym napojem.
Składniki na średnią foremkę do babki (około 21 cm):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 200 ml piwa cytrynowego lub oranżady
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z cytryny
- sok i skórka z mandarynki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Jajka ubić z cukrem na pusztą, gęstą i jasną masę. To ważne aby jajka były dobrze ubite, bo od tego zależy sukces babki. Nadal ubijając dodawać na zmianę mąkę, olej i piwo (oranżadę). Na końcu wlać soki z cytrusów i wsypać skórkę. Ciasto przelać do foremki, najlepiej silikonowej i piec w 180*C około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
inspiracja: Margarytka
babka wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda , ale spróbuje ją zrobić w sobotę :) Fajny blog :)
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, pięknie wyrosła :)
OdpowiedzUsuńniestety niskie mi wyszło:(
OdpowiedzUsuń