Takie domowe pieczone mięsko jest smaczne na ciepło i na zimno, wtedy lepiej się kroi.Doskonale smakuje na kanapce z kilkoma warzywnymi dodatkami. Mistrzynią takich pieczeni jest moja mama, która robi je zawsze "na oko" a wychodzą jej wspaniałe. Zresztą wszystko, co zrobione w domu jest smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze. W kolejnym poście pokaże Wam też do czego wykorzystałam taką pieczeń.
*keksówka 21 cm
Składniki:
- kilogram mięsa mielonego z łopatki
- duża pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułka
- 1 duża cebula lub dwie mniejsze
- 2 ząbki czosnku
- świeżo zmielony pieprz
- sól (około łyżeczki lub więcej jak ktoś lubi bardziej słone)
- słodka i ostra papryka
- tłuczona kolendra
- 2 łyżki oleju
Cebulę posiekać i usmażyć na łyżce oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso mielone umieścić w misce. Wbić jajka, dodać bułkę, rozdrobniony czosnek,, cebulkę przyprawy i sól. Wszystko razem wyrobić. Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć mniejszą połowę mięsa. Na środku ułożyć pierś pokrojoną w kawałki i przykryć resztą masy mięsnej. Wstawić do piekarnika i piec około godziny w 190*C. Jeśli wytopi się tłuszczyk, można nim polewać mięso podczas pieczenia.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń