kolorowe kwiatuszki- ciasteczka


Te ciasteczka upiekłam wspólnie z córeczką. Na co dzień staram się nie używać barwników spożywczych. Jednak Mała tak ględziła, że chce kolorowe ciasteczka, aż stwierdziłam, że raz nie zaszkodzi. Ciasteczka z tego przepisu wchodzą bardzo kruchutkie i rozpływają się w ustach, my dodatkowo część przełożyłyśmy marmoladą. Mając takie ciasteczka na talerzu w domu od razu robi się wiosenniej:)

Składniki:
  • 450 g mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • 250 g masła
  • 130 g cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • łyżeczka kakao
  • barwniki: zielony, żółty, czerwony
  • ewentualnie marmolada do przełożenia
Mąkę i cukier puder przesiać. Zimne masło pokroić na kawałki, dodać do mąki. Wbić jajka, dodać sól i cukier puder. Zagnieść szybko kruche ciasto i podzielić na 5 części. Jedną zostawić bez dodatków, do jednej dodać kakao a do pozostałych kolejno po odrobinie barwnika. Ciasto owinąć w woreczki foliowe i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. 

Schłodzone ciasta rozwałkować nie za grubo na posypanym mąką blacie. Wykrawać kwiatki, małe i średnie kółeczka i naklejać jedne na drugie w różnych konfiguracjach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Wystudzone ciasteczka można posmarować marmoladą i sklejać po dwa. 



3 komentarze: