Dziś przedstawiam pomysł na szybki obiad, którego przygotowanie zajmie nie więcej niż pół godziny. Takie danie możemy podać również na ciepłą kolację.
Składniki dla 3 osób:
- 2 szklanki makaronu kolorowe muszelki
- duża pierś z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól himalajska
- pieprz
- bazylia
- oregano
- łyżka oleju
- zielone papryczki i czerwone papryczki chilli (można pominąć)
Papryki pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę posiekać. Mięso pokroić w niewielkie kostki. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso, smażyć chwilę. Wrzucić pieczarki, rozdrobniony czosnek i papryki, odrobinę posolić i smażyć kilka minut. Koncentrat rozrobić w połowie szklanki wody i wlać do mięsa. Przyprawić według gustu i gotować jeszcze chwilę. Na końcu można dodać plasterki papryczek. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na środku talerza ułożyć potrawkę mięsną w wokół makaron. Można także wymieszać makaron z potrawką jeszcze na patelni.
Dania z makaronu mogłabym jeść codziennie. A już zwłaszcza jak są takie fajne kolorowe jak to.
OdpowiedzUsuń