kolorowe muszelki z kurczakiem


Dziś przedstawiam pomysł na szybki obiad, którego przygotowanie zajmie nie więcej niż pół godziny. Takie danie możemy podać również na ciepłą kolację. 

Składniki dla 3 osób:
  • 2 szklanki makaronu kolorowe muszelki
  • duża pierś z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól himalajska
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • łyżka oleju
  • zielone papryczki i czerwone papryczki chilli (można pominąć)
Papryki pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę posiekać. Mięso pokroić w niewielkie kostki. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso, smażyć chwilę. Wrzucić pieczarki, rozdrobniony czosnek i papryki, odrobinę posolić i smażyć kilka minut. Koncentrat rozrobić w połowie szklanki wody i wlać do mięsa. Przyprawić według gustu i gotować jeszcze chwilę. Na końcu można dodać plasterki papryczek. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na środku talerza ułożyć potrawkę mięsną w wokół makaron. Można także wymieszać makaron z potrawką jeszcze na patelni. 


1 komentarz:

  1. Dania z makaronu mogłabym jeść codziennie. A już zwłaszcza jak są takie fajne kolorowe jak to.

    OdpowiedzUsuń