Puszyste drożdżowe ciasto wypełnione moim ulubionym nadzieniem- powidłami wymieszanymi z kakao. Rogaliki najlepiej smakują jeszcze ciepłe z kubkiem mleka lub kakao. Przepyszny sposób na drugie śniadanie lub kolację.
Składniki na 16 sztuk:
- 500 g mąki
- 200 ml letniego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50 g masła
nadzienie:
- słoiczek powideł śliwkowych (500 g)
- 2 łyżki kakao
dodatkowo:
- jajko
- cukier puder
Mąkę przesiać. Drożdże zalać mlekiem, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać rozczyn do mąki, wbić jajka, wsypać cukier i sól oraz wlać rozpuszczone wystudzone masło. Wszystko razem wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powidła wymieszać z kakao. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na kształt koła a następnie podzielić je na 8 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwinąć w rogalik. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Muszę w końcu zrobić takowe rogaliki :)
OdpowiedzUsuń