sakiewki z pieczarkami


Naleśniki wcale nie muszą być nudne, wystarczy nadać im inny kształt. Te w postaci sakiewki kryły w sobie pikantny farsz pieczarkowy z boczkiem. Podałam je z surówką z pomidorów i sosem czosnkowym. 

Składniki:
na ciasto:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
na nadzienie:
  • 300 g pieczarek
  • 150 g boczku
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • oregano
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • sól łyżka oleju
  • szczypiorek
Składniki ciasta zmiksować i odstawić. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę posiekać, boczek i paprykę pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, dodać boczek, smażyć kilka minut. Dorzucić pieczarki i paprykę, smażyć mieszając co chwilę. Dodać rozdrobniony czosnek i przyprawy. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Nakładać na środek  gorące nadzienie i formować sakiewki. Zawiązać szczypiorkiem lub bawełnianą nitką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz