Naleśniki wcale nie muszą być nudne, wystarczy nadać im inny kształt. Te w postaci sakiewki kryły w sobie pikantny farsz pieczarkowy z boczkiem. Podałam je z surówką z pomidorów i sosem czosnkowym.
Składniki:
na ciasto:
- 1,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 150 g mąki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
na nadzienie:
- 300 g pieczarek
- 150 g boczku
- cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- oregano
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- sól łyżka oleju
- szczypiorek
Składniki ciasta zmiksować i odstawić. Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę posiekać, boczek i paprykę pokroić w kostkę. Na oleju zeszklić cebulę, dodać boczek, smażyć kilka minut. Dorzucić pieczarki i paprykę, smażyć mieszając co chwilę. Dodać rozdrobniony czosnek i przyprawy. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Nakładać na środek gorące nadzienie i formować sakiewki. Zawiązać szczypiorkiem lub bawełnianą nitką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz