kolorek



Ostatnio jestem w temacie kolorowych ciast, w zanadrzu mam jeszcze kilka. Dziś zapraszam na ciasto bez pieczenia, osadzone na biszkoptach a składające się z warstw ptasiego mleczka przekładanych warstwami galaretki. Ciasto wyglądało apetycznie i kolorowo, ale jakoś nie udało mi się tego złapać na zdjęciu, może dlatego, że robiłam fotki wieczorem. To ciasto pokrojone na małe kawałeczki świetnie sprawdzi się np. na dziecięcych przyjęciach. 

Uwaga: ciasto trzeba przygotować szybko, za jednym razem, bo masy dość szybko tężeją. Ja posłużyłam się zamrażalnikiem, wkładając ciasto na kilka minut po wylaniu każdej kolejnej warstwy. 

*foremka 23*28 cm
Składniki:
na masę bazową do ptasiego mleczka:
  • 5 jajek
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki żelatyny
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
dodatkowo:
  • 20 podłużnych biszkoptów ladyfingers
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka żelatyny
  • galaretka zielona
  • galaretka żółta
  • galaretka czerwona
  • galaretka różowa
  • bita śmietana i kolorowe cukierki do dekoracji
Galaretki rozpuścić: zieloną i żółtą osobno w 3/4 szklanki wody każdą, czerwoną i rubinową osobno w 300 ml wody każdą. Wystudzić. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć biszkopty.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Mleko zagotować, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, rozmieszać i odstawić. Dodatkową łyżkę żelatyny rozpuścić osobno w 3/4 szklanki wody. Białka ubić na sztywno, podzielić mniej więcej równo na trzy części. Ucierając powoli masę maślaną wlewać wystudzone mleko z żelatyną. Podzielić na trzy części najlepiej od razu do trzech misek. Pierwszą miskę umieścić w rondlu z gorącą wodą i powoli ucierając dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie i kakao. Kiedy masa będzie jednolita wyjąć miskę z wody i delikatnie wmieszać część piany z białek. Masę wyłożyć na biszkopty, wstawić na chwilę w chłodne miejsce. Kiedy stężeje zalać czerwoną galaretką i ponownie odstawić do stężenia. Drugą część masy wstawić do rondla z gorącą wodą, miksując wlać mleko z żelatyną a następnie galaretkę zieloną (masa może się zwarzyć ale to nic, należy miksować dalej masa po chwili odzyska konsystencję), na końcu dodać część piany z białek. Całość przelać do foremki, odstawić do stężenia. Następnie zalać różową galaretką. Na końcu wyłożyć masę żółtą, przygotowując ją tak jak poprzednią zieloną. Górę wyrównać przyrządem z ząbkami lub wygładzić łopatką. Całkowicie zastygnięte ciasto po pokrojeniu można udekorować bitą śmietaną i cukierkami. 



18 komentarzy:

  1. uroczo wygląda! jak taka malutka tęcza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda rewelacyjnie!! Uwielbiamy Twoje wypieki i często zaglądamy. Tu zawsze tak kolorowo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie wesołe ciasto :) Patrząc na nie, człowiek od razu bezwiednie się uśmiecha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie i kolorowo! Wiosna na całego! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak uzyskać te fale na wierzchu żółtej warstwy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam takie specjalny plastkiowy przyrząd z ząbkami. Miałam go w komplecie z mikserem.

    OdpowiedzUsuń
  8. mam pytanko ilu procentowe to mleko?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy mleko zagotowane z żelatyna również dzielimy na trzy części?

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy 1/3 mleka z żelatyną dodajemy do całości masy maślanej, a następnie do drugiej miski po podziale kolejną 1/3 i do trzeciej pozostałą część? Nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja to chyba zbyt skomplikowanie napisałam. Do masy z masła wlewamy całą żelatynę z mlekiem i dzielimy to później na trzy części. A później tą drugą żelatynę rozpuszczoną w wodzie wlewamy do jednej z tych części do której będzie dodawane kakao bo do pozostałych pójdą galaretki.

      Usuń
  11. Samo patrzenie to raj na ziemi

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto super,ale mam pytanko czy miski z masą maślaną mają dotykać tej gorącej wody czy para ma je ogrzewać?i czy jest znaczenie miska szklana czy plastikowa?i czy mleko z żelatyną i woda z żelatyną mają byc w temp,pokojowej?chce to zrobić na urodziny córci w niedziele.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Mleko i woda z żelatyną mogą byc lekko ciepłe. Ja używam misek plastikowych. Lepiej żeby miski byly zanurzone bo wtedy masa sie nie zwarzy.

    OdpowiedzUsuń
  14. dziękuje bardzo

    OdpowiedzUsuń