Uwielbiam słodki sos chili sprzedawany oryginalnie w małych płaskich buteleczkach. Postanowiłam go zrobić w domu, wyszło nie tylko taniej ale w smaku identycznie. Nie sądziłam, że jego przygotowanie jest takie proste. Tego sosu używam do przekąsek: pasztecików, frytek, parówek w cieście francuskim czy domowych nuggetsów. Jego ostrość możemy dopasować pod swój gust, dodając więcej papryczek lub pestek, ale ostrożnie, żeby nie przesadzić. Ja zrobiłam z czterech dość długich papryczek i nie dawałam już pestek, sos był idealnie ostry, ostrzejszego bym już nie zjadła.
Składniki:
- 4 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 200 g cukru
- 360 ml wody
- 120 ml octu 10%
- łyżeczka soli
- 3 łyżki wody do zagęszczenia
- około 3 większe łyżeczki mąki ziemniaczanej
Świetny przepis, też uwielbiam sos chili. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis naprawdę świetny, a sos lepszy niż oryginalny bo wykonany samemu :)
OdpowiedzUsuńhehe tu jest woda do zagęszczenia :)
OdpowiedzUsuń