zapiekanka z porem, kurczakiem i boczkiem


Taka zapiekanka to doskonały pomysł na ciepłą kolację lub drugie danie. Zrobiłam ją na grubym puszystym cieście drożdżowym z mnóstwem naszych ulubionych dodatków. Świetnie smakuje polana ketchupem lub sosem czosnkowym. 

*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 270 ml letniej wody
  • 30 g drożdży
  • 50 g stopionego masła
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
dodatki:
  • por (dolna część)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 filet z kurczaka
  • 100 g chudego boczku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 kulki mozzarelli po 125 g każda
  • 2 papryczki pepperoni
  • 3 łyżki ketchupu
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • sól
  • słodka papryka
  • oregano
Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Dodać resztę składników i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie przygotować dodatki: pora pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i papryką, usmażyć. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Mozzarellę pokroić w plasterki, cebulę także, pomidorki na połówki, pepperoni na plasterki usuwając nasionka.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie rozwałkować ciasto. Posmarować ketchupem, rozłożyć połowę mozzarelli a następnie resztę dodatków. Na wierzchu ułożyć resztę mozzarelli. Posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 30-40 minut. 


1 komentarz: