Taka zapiekanka to doskonały pomysł na ciepłą kolację lub drugie danie. Zrobiłam ją na grubym puszystym cieście drożdżowym z mnóstwem naszych ulubionych dodatków. Świetnie smakuje polana ketchupem lub sosem czosnkowym.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 270 ml letniej wody
- 30 g drożdży
- 50 g stopionego masła
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
dodatki:
- por (dolna część)
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 filet z kurczaka
- 100 g chudego boczku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 kulki mozzarelli po 125 g każda
- 2 papryczki pepperoni
- 3 łyżki ketchupu
- łyżka oleju
- łyżka masła
- sól
- słodka papryka
- oregano
Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Dodać resztę składników i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. W tym czasie przygotować dodatki: pora pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i papryką, usmażyć. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Mozzarellę pokroić w plasterki, cebulę także, pomidorki na połówki, pepperoni na plasterki usuwając nasionka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie rozwałkować ciasto. Posmarować ketchupem, rozłożyć połowę mozzarelli a następnie resztę dodatków. Na wierzchu ułożyć resztę mozzarelli. Posypać oregano. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 30-40 minut.
fajny pomysł, na pewno kiedyś wypróbujemy
OdpowiedzUsuń