Delikatne naleśniki kukurydziane bogato wypełnione duszonymi jabłkami z rodzynkami i cynamonem. Polecam na deser, kolację a nawet drugie danie np. na piątek.
Składniki:
na ciasto:
- 400 ml mleka
- 150 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 50 ml oleju (smażę beztłuszczowo, dlatego daję olej do ciasta)
na nadzienie:
- 4-5 dużych jabłek
- garść rodzynek
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
- łyżka masła
dodatkowo:
- cukier puder
- tłuszcz do smażenia jeśli smażmy na tłuszczu
Przygotować ciasto: mąki przesiać, zmiksować z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto bez grudek. Odstawić na czas przygotowania nadzienia. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka na rozgrzane masło, dodać rodzynki, cukier i cynamon i dusić na małym ogniu.
W tym czasie smażyć cienkie naleśniki.
Na połowie każdego naleśnika rozłożyć gorące nadzienie jabłkowe.
Naleśniki składać na połowę i jeszcze raz na połowę, tworząc koperty. Posypać cukrem pudrem. Podawać ciepłe.
prezentują się bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńNaleśniki widać,że muszą być pyszne.Mąka kukurydziana dodaje im innego aromatu ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 nie tylko aromatu ale tez pięknego żółtego koloru.
UsuńNaleśniki wyglądają świetnie! A powiedz mi czy mąka kukurydziana nadaje im takie fajnej puszystości jak w bułkach? Pytam, ponieważ zastanawiam się czy to jest kwestia mąki czy może czegoś innego...?
OdpowiedzUsuńW tym wypadku chyba nie byly puszyste. Mialy taka inna konsystencje, ciezko opisac byly takie bardziej maczne ale bardzo delikatne.
Usuń