bułeczki z masłem czosnkowym


Mocno aromatyczne pszenno-żytnie bułeczki z dużą ilością masła, czosnku i ziół. Znakomicie smakują jeszcze ciepłe- nie sposób się powstrzymać przed zjedzeniem prosto z piekarnika. Podczas pieczenia w domu tak apetycznie pachniało, że moi domownicy nie mogli się już ich doczekać.

Składniki na 8 sztuk:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki żytniej
  • 250 ml letniego mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30 g masła stopionego
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
dodatkowo:
  • 50 g masła
  • łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
Mąki wymieszać i przesiać. Drożdże zalać mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Następnie dodać resztę mąki i sól, wyrabiać przez chwilę i dodać płynne wystudzone masło. Wyrabiać wszystko na gładkie i elastyczne ciasto do momentu aż będzie odklejać się od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość. Masło wymieszać z ziołami, przetartym czosnkiem i solą. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części i uformować okrągłe bułeczki. Każą naciąć nożem przez środek i w to miejsce nałożyć po porcji masełka czosnkowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. 


*inspiracja- GreenCookies

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz