Mocno aromatyczne pszenno-żytnie bułeczki z dużą ilością masła, czosnku i ziół. Znakomicie smakują jeszcze ciepłe- nie sposób się powstrzymać przed zjedzeniem prosto z piekarnika. Podczas pieczenia w domu tak apetycznie pachniało, że moi domownicy nie mogli się już ich doczekać.
Składniki na 8 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g mąki żytniej
- 250 ml letniego mleka
- 30 g drożdży świeżych
- 30 g masła stopionego
- łyżka cukru
- łyżeczka soli
dodatkowo:
- 50 g masła
- łyżeczka suszonej natki pietruszki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 5 ząbków czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
Mąki wymieszać i przesiać. Drożdże zalać mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Następnie dodać resztę mąki i sól, wyrabiać przez chwilę i dodać płynne wystudzone masło. Wyrabiać wszystko na gładkie i elastyczne ciasto do momentu aż będzie odklejać się od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość. Masło wymieszać z ziołami, przetartym czosnkiem i solą. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części i uformować okrągłe bułeczki. Każą naciąć nożem przez środek i w to miejsce nałożyć po porcji masełka czosnkowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
*inspiracja- GreenCookies
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz