Uwielbiam ciasta z jabłkami i dlatego przy każdym kolejnym chciałabym powiedzieć, że było najlepsze. To też mogłabym spokojnie nazwać mianem najlepszego. Kruche chrupiące ciasto, mocno wyczuwalne kakao i wilgotna warstwa jabłkowa nie mogą nie smakować. To takie ciasto jak u babci:)
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
- 400 g mąki
- 4 żółtka
- 220 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- duża szczypta soli
dodatkowo:
- 6-7 dużych jabłek
- 4 białka
- opakowanie kisielu wiśniowego
- 120 g cukru pudru+do posypania ciasta
- łyżeczka cynamonu
- łyżka cukru
- 2 łyżki orzechów włoskich
Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść.
Podzielić ciasto na trzy części, do jednej dodać kakao. Każdą cześć osobno zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesypać cukrem i cynamonem, dusić przez chwilę i przestudzić.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć jedną cześć jasnego ciasta i docisnąć.
Wyłożyć jabłka i wyrównać. Zetrzeć ciemne ciasto.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kisiel i zmiksować. Wyłożyć na ciasto.
Na wierzch zetrzeć jasne ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 50 minut.
Podzielić ciasto na trzy części, do jednej dodać kakao. Każdą cześć osobno zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażalki.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesypać cukrem i cynamonem, dusić przez chwilę i przestudzić.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć jedną cześć jasnego ciasta i docisnąć.
Wyłożyć jabłka i wyrównać. Zetrzeć ciemne ciasto.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać kisiel i zmiksować. Wyłożyć na ciasto.
Na wierzch zetrzeć jasne ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około 50 minut.
Super ciacho ja to nazywam plesniakiem.
OdpowiedzUsuńwyglada apetycznie :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
Właśnie się piecze:) Ciekawa jestem czy się uda....
OdpowiedzUsuń