czekoladowy tort na chrzest


Tort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Nie chciałam żeby był za słodki więc krem zrobiłam pół na pół z deserowej i gorzkiej czekolady a czekoladowy smak przełamałam powidłami śliwkowymi.

*tortownica 26 cm
Składniki:
na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
na przełożenie:
  • 600 ml śmietanki 36%
  • 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
  • 2 tabliczki dobrej czekolady deserowej
  • 300 g powideł śliwkowych 
do nasączenia:
  • szklanka zaparzonej i wystudzonej słodkiej kawy
na dekorację:
  • krem maślany 
  • masa cukrowa 

Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem. Białka ubić z cukrem na pianę, nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać dużą łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nastawionego na 180*C i piec około 30-40 minut. Wystudzić. Przekroić na trzy krążki.
Pierwszy krążek biszkopta położyć na paterze lub podkładce i zapiąć obręczą tortownicy. Naponczować go kawą i posmarować połową powideł.







Połamać tabliczkę gorzkiej i tabliczkę deserowej czekolady, umieścić je w misce. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuścić czekolady. Połowę kremówki ubić i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. 




Masę wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim krążkiem, naponczować go i posmarować powidłami.




 Drugą warstwę przygotować tak samo jak pierwszą, rozprowadzić na biszkopcie i przykryć ostatnim blatem ciasta.

 






Odstawić całość do schłodzenia. Następnie wierzch i boki tortu obsmarować masą maślaną i dowolnie udekorować masą cukrową. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz