Tort dla wielbicieli czekoladowych smaków. Nie chciałam żeby był za słodki więc krem zrobiłam pół na pół z deserowej i gorzkiej czekolady a czekoladowy smak przełamałam powidłami śliwkowymi.
*tortownica 26 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
na przełożenie:
- 600 ml śmietanki 36%
- 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
- 2 tabliczki dobrej czekolady deserowej
- 300 g powideł śliwkowych
do nasączenia:
- szklanka zaparzonej i wystudzonej słodkiej kawy
na dekorację:
- krem maślany
- masa cukrowa
Pierwszy krążek biszkopta położyć na paterze lub podkładce i zapiąć obręczą tortownicy. Naponczować go kawą i posmarować połową powideł.
Połamać tabliczkę gorzkiej i tabliczkę deserowej czekolady, umieścić je w misce. Miskę ustawić nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuścić czekolady. Połowę kremówki ubić i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
Masę wyłożyć na biszkopt. Przykryć drugim krążkiem, naponczować go i posmarować powidłami.
Drugą warstwę przygotować tak samo jak pierwszą, rozprowadzić na biszkopcie i przykryć ostatnim blatem ciasta.
Odstawić całość do schłodzenia. Następnie wierzch i boki tortu obsmarować masą maślaną i dowolnie udekorować masą cukrową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz