babeczki kryształki


Takie kolorowe babeczki polecam zwłaszcza na przyjęcia dla dzieci, bo jak wiadomo one uwielbiają galaretki. Te słodkie przekąski są malutkie i idealne na jeden kęs. 

*na około 40 małych babeczek
Składniki:

  • na ciasto:
  • 200 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtka 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • duża szczypta soli
na wypełnienie:
  • 500 ml mleka
  • opakowanie kremu do karpatki
  • 100 g masła
  • 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
dodatkowo:
  • opakowanie galaretek: rubinowej, niebieskiej i żółtej (lub inne dowolne)
Składniki ciasta szybko zagnieść, gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki do babeczek wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać koła o średnicy trochę większej niż średnica foremek. Foremki wylepić ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C, piec około 10-15 minut aż będą złote. 
 
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance wody i przelać do w miarę płaskich naczyń. Kiedy stężeje pokroić na małe kosteczki.

W połowie mleka rozrobić krem w proszku i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić a następnie utrzeć z masłem. Przełożyć do szprycy. 

Na dnie każdej babeczki położyć po odrobinie dżemu i szprycą wyciskać krem. Na wierzchu ułożyć po kilka kostek galaretki. 


1 komentarz: