Moi domownicy są wielkimi fanami ptasiego mleczka, zwłaszcza mój mąż. To dla niego zrobiłam te pomadki o ulubionym smaku- kawowe. W smaku są wcale nie gorsze niż te sklepowe ale ich przygotowanie jest dość czasochłonne, zwłaszcza obtaczanie w polewie.
źródło przepisu-maniapieczenia
Składniki na ok. 50 sztuk (foremka 29*34 lub odrobinę mniejsza)
- 5 białek
- 140 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 100 g masła
- 180 g cukru
- 25 g żelatyny
- duża łyżeczka kawy sypkiej
- 300 g czekolady deserowej
- 50 g białej czekolady
Foremkę wyścielić papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Mleko, masło i kawę umieścić w rondelku. Podgrzewać aż masło się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
Żelatynę zalać 100 ml wody i odstawić na kwadrans aby napęczniała. Następnie dodać do niej połowę cukru i podgrzewać aż się rozpuści ale nie zagotować!
Białka ubić z połową cukru na pianę.
Miksując białka wlewać po trochę gorącą żelatynę z cukrem.
Następnie wlać mleko z masłem i kawą. Zmiksować na jednolitą masę.
Masę przelać do przygotowanej wcześniej foremki i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z foremki i pokroić w prostokąty.
Czekoladę połamać, przełożyć do miski i rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem.
Kawałki pianki smarować czekoladą za pomocą pędzelka i układać na kratce. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Tak samo rozpuścić białą czekoladę i za pomocą worka cukierniczego ozdobić ptasie mleczko cienkimi paseczkami.
Chyba wypróbuje ale w opcji z kakaem zamiast kawy ;)
OdpowiedzUsuńBędę musiała zrobić, bo za ptasim mleczkiem przepadam, a w Danii nie mają...
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować ten przepis, uwielbiam ptasie mleczko!
OdpowiedzUsuń