domowe kawowe ptasie mleczko


Moi domownicy są wielkimi fanami ptasiego mleczka, zwłaszcza mój mąż. To dla niego zrobiłam te pomadki o ulubionym smaku- kawowe. W smaku są wcale nie gorsze niż te sklepowe ale ich przygotowanie jest dość czasochłonne, zwłaszcza obtaczanie w polewie. 

źródło przepisu-maniapieczenia

Składniki na ok. 50 sztuk (foremka 29*34 lub odrobinę mniejsza)
  • 5 białek
  • 140 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 100 g masła
  • 180 g cukru
  • 25 g żelatyny
  • duża łyżeczka kawy sypkiej
  • 300 g czekolady deserowej
  • 50 g białej czekolady
Foremkę wyścielić papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Mleko, masło i kawę umieścić w rondelku. Podgrzewać aż masło się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. 







Żelatynę zalać 100 ml wody i odstawić na kwadrans aby napęczniała. Następnie dodać do niej połowę cukru i podgrzewać aż się rozpuści ale nie zagotować! 






Białka ubić z połową cukru na pianę. 









Miksując białka wlewać po trochę gorącą żelatynę z cukrem.









Następnie wlać mleko z masłem i kawą. Zmiksować na jednolitą masę.









Masę przelać do przygotowanej wcześniej foremki i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z foremki i pokroić w prostokąty.







Czekoladę połamać, przełożyć do miski i rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem. 








Kawałki pianki smarować czekoladą za pomocą pędzelka i układać na kratce. Odstawić do zastygnięcia czekolady. Tak samo rozpuścić białą czekoladę i za pomocą worka cukierniczego ozdobić ptasie mleczko cienkimi paseczkami.










3 komentarze:

  1. Chyba wypróbuje ale w opcji z kakaem zamiast kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę musiała zrobić, bo za ptasim mleczkiem przepadam, a w Danii nie mają...

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, uwielbiam ptasie mleczko!

    OdpowiedzUsuń