Jeśli lubicie drożdżowe wytrawne wypieki to polecam takie ślimaczki ze szpinakiem. Są pyszne na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub na zimno jako przekąska do zabrania ze sobą na piknik lub wycieczkę.
Składniki na 15 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- szklanka ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- 30 g smalcu
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
na nadzienie:
- 300 g szpinaku mrożonego
- 50 g serka topionego kremowego
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- 2-3 ząbki czosnku
Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Szpinak rozmrozić i usmażyć na maśle. Dodać serek i rozdrobniony czosnek, przyprawić i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, każdą rozwałkować na podsypanym mąką blacie.
Na obie części ciasta nałożyć po połowie szpinaku i rozsmarować.
Zwinąć w rolady i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Ustawiać pionowo na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
Na obie części ciasta nałożyć po połowie szpinaku i rozsmarować.
Zwinąć w rolady i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Ustawiać pionowo na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz