drożdżowe ślimaki ze szpinakiem


Jeśli lubicie drożdżowe wytrawne wypieki to polecam takie ślimaczki ze szpinakiem. Są pyszne na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub na zimno jako przekąska do zabrania ze sobą na piknik lub wycieczkę. 

Składniki na 15 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej
  • szklanka ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 30 g smalcu
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
na nadzienie:
  • 300 g szpinaku mrożonego
  • 50 g serka topionego kremowego
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 ząbki czosnku
Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Szpinak rozmrozić i usmażyć na maśle. Dodać serek i rozdrobniony czosnek, przyprawić i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, każdą rozwałkować na podsypanym mąką blacie.

 Na obie części ciasta nałożyć po połowie szpinaku i rozsmarować. 







Zwinąć w rolady i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Ustawiać pionowo na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz