ciastka z maszynki do mięsa (z marmoladą)


Takie ciasteczka pamiętam z dzieciństwa. To jedne z moich ulubionych, zresztą moja rodzina bardzo lubi ciastka z marmoladą, dlatego często je piekę. Może nie wyglądają idealnie (miałam mały problem z maszynką) ale są tak delikatne, że rozpływają się w ustach i naprawdę warto je upiec. Żałuję, że zrobiłam z połowy porcji bo wszystkim poczęstowanym tak smakowały, że po dwóch godzinach zostało tylko kilka sztuk.


Składniki:
  • 250 g mąki
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 2 żółtka surowe
  • 150 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki twardej marmolady
Surowe żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biało. Następnie dodać żółtka ugotowane i ponownie utrzeć. Mąkę wymieszać z solą i proszkiem, przesiać i zagnieść z masłem. Dodać masę z żółtek i zagnieść ciasto. Przełożyć do maszynki do mielenia mięsa z założoną tarczą do ciastek. Podczas wyciskania ciasto w maszynce powinno być dobrze ubite, żeby ciastka wychodziły równe. Kręcić rączką maszynki wyciskając ciasto i odcinać kawałki takie jakie duże chcemy mieć ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Marmoladę przełożyć do szprycy i wyciskać na ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut aż będą rumiane. 

5 komentarzy:

  1. Moja Babcia też takie robiła :)
    Muszę sobie kupić w końcu taką nakładkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis...porazka, ciasto tak kruche, ze nie moglam wykecic ciastka bo sie kruszyło. Zrobilam wszystko wg przepisu,Nie polecam tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. beznadzieja....

    OdpowiedzUsuń
  4. Złej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy

    OdpowiedzUsuń