Wątróbka, która ma tyle samo smakoszy co i przeciwników, w mojej rodzinie jest bardzo lubiana. Z reguły jadamy ją na ciepło z sosem ale dziś dla odmiany podałam ją jako składnik sałatki. Nadchodzą cieplejsze dni i taka sałatka będzie doskonałym lekkim obiadem lub kolacją. Oprócz tego że jest bardzo smaczna, jest też bombą witaminową a kolorowy wygląd zachęca do zjedzenia.
Składniki:
- 2 garście mieszanki sałat z rukolą
- 200 g wątróbki drobiowej
- kilka pomidorków koktajlowych
- kawałek zielonego ogórka
- ćwiartka serka camembert
- kawałek żółtej papryki
- pół cebuli
- łyżka majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka chrzanu
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Wątróbkę opłukać, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Na oleju zeszklić krążki cebuli a następnie usmażyć wątróbkę. Warzywa pokroić w dowolne kształty, ser w trójkąty. Majonez, śmietanę i chrzan wymieszać. Na talerzu ułożyć sałatę, ser, warzywa i kawałki wątróbki. Polać sosem chrzanowym. Podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz