chrupiący deser chałwowy


Tym razem mam coś dla wielbicieli chałwy- delikatny deser z prażonymi orzechami, czekoladą i herbatnikami. Prosty, szybki, pyszny. Ogromna dawka kalorii, ale w tym wypadku ich nie liczcie:)

*na 6 pucharków
Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 g chałwy 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • tabliczka czekolady z kwaśnym dżemem (użyłam żurawinowej)
  • 6 herbatników
  • grejpfrut i mięta do dekoracji
Czekoladę posiekać, połowę rozłożyć na dnie pucharków. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Chałwę rozgnieść widelcem. Mascarpone krótko zmiksować z chałwą. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać do masy z mascarpone i krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć do pucharków. Na to pokruszyć herbatniki. Wyłożyć resztę masy, posypać pozostałą czekoladą i orzechami. Udekorować grejpfrutem i listkami mięty. 


3 komentarze: