Tym razem mam coś dla wielbicieli chałwy- delikatny deser z prażonymi orzechami, czekoladą i herbatnikami. Prosty, szybki, pyszny. Ogromna dawka kalorii, ale w tym wypadku ich nie liczcie:)
*na 6 pucharków
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 g chałwy
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- tabliczka czekolady z kwaśnym dżemem (użyłam żurawinowej)
- 6 herbatników
- grejpfrut i mięta do dekoracji
Czekoladę posiekać, połowę rozłożyć na dnie pucharków. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Chałwę rozgnieść widelcem. Mascarpone krótko zmiksować z chałwą. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać do masy z mascarpone i krótko zmiksować tylko do połączenia składników. Połowę masy wyłożyć do pucharków. Na to pokruszyć herbatniki. Wyłożyć resztę masy, posypać pozostałą czekoladą i orzechami. Udekorować grejpfrutem i listkami mięty.
Tyje i żyje hahaha
OdpowiedzUsuńMoje smaki!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie desery :) Pychotka
OdpowiedzUsuń